Od 1. ledna 2025 s velkou pravděpodobností vejde v účinnost nový Zákon o kybernetické bezpečnosti. Regulace dle nového zákona bude nově dopadat na mnohem větší okruh odvětví i větší počet organizací, než doposud. Nově se mezi regulované subjekty řadí i obce s rozšířenou působností, na našem on-line semináři se tedy zaměříme zejména na ně. Zváni jsou nejen specialisté na IT, ale i vedení obce, které má dle návrhu nového zákona své specifické povinnosti v oblasti zajišťování kybernetické bezpečnosti.  

Co se v něm dozvíte?

Jaké budou vaše základní povinnosti?

    • Ohlášení regulované služby na Portálu NÚKIB do 60 dnů od účinnosti nového zákona.
    • Nahlášení kontaktních údajů osob, které budou odpovědné za kybernetickou bezpečnost do 30 dnů od rozhodnutí o registraci regulované služby.
    • Od tohoto data budete mít povinnost hlásit bezpečnostní incidenty a provádět protiopatření, která vydává NÚKIB.
    • Zavést bezpečnostní opatření v přechodné lhůtě 1 rok od nahlášení kontaktních údajů. Aktuální znění vyhlášky stanovuje pro obce 13 kategorií bezpečnostních opatření, ze kterých 4 kategorie musí být splněny vždy, ostatní se aplikují přiměřeně dle potřeb organizace.

I když je návrh zákona ještě v legislativním procesu, organizacím, které budou spadat pod nový zákon, NÚKIB doporučuje co nejdříve zahájit přípravné práce na přizpůsobení svého vnitřního prostředí novým požadavkům. Zavedení funkčního procesu řízení kybernetické bezpečnosti může trvat od několika měsíců, až po několik let a je potřeba v této souvislosti naplánovat odpovídající zdroje.

Pokud jste doposud téma kybernetické bezpečnosti systematicky neřešili a dané téma Vás zajímá, můžete se přihlásit na náš bezplatný webinář. Přihlášku zašlete na emailovou adresu: silvia.hendrychova@equica.cz

 

Aktuality

Comments are disabled.